duminică, 17 iunie 2012

Despre chihlimbar

Pe data de 24 februarie , in oraşul Suceava a avut loc la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, expoziţia de chihlimbar. Aici au fost expuse  eşantioane de chihlimbar, de la Muzeul de chihlimbar din satul Colţi, judetul Buzău, bijuterii confectionate din chihlimbar din colecţii particulare precum şi articole despre fascinaţia acestei pietre preţioase.
                 Din cele mai vechi timpuri, chihlimbarul sau ambra galbenă a fost considerat a fi piatra  norocului, a frumuseţii şi a dragostei. În diferite legende se  scrie că era purtat de vrăjitori datorită puterilor sale magice. Lăsând legendele şi trecutul la o parte trebuie să ştim că chihlimbarul se formează din răşina copacilor din grupul coniferelor şi  că acesta este folosit frecvent la fabricarea bijuteriilor (mai ales mărgele).
                 Vizitând expoziţia am fost impresionată de eşantioanele de diferite nuanţe, de la galben deschis – specific pietrei şlefuite până la maro închis – culoarea chihlimbarului brut.
                Această expoziţie m-a ajutat să îmi îmbogăţesc cunoştinţele deoarece prezintă şi multe informaţii utile despre importanţa acestei pietre, articolele fiind expuse in holul de la etajul muzeului. Într-unul dintre acestea se povesteşte cu lux de amănunte despre Salonul de chihlimbar – una dintre cele mai valoroase lucrări realizate din această piatră preţioasă. Decoraţiunile salonului au fost făcute cadou lui Petru cel Mare, ţarul Rusiei dar au fost furate în timpul celui de al Doilea Război Mondial nefiind găsite nici până astăzi. Această povestire m-a impresionat în mod deosebit deoarece era ilustrată cu fotografii care prezentau salonul reconstituit iar bogăţia ornamentelor de chihlimbar era senzaţională.
                Un alt exponant care mi-a atras atenţia  era un eşantion de chihlimbar cu fosila unei insecte conservată  în interiorul pietrei.
                Bijuteriile confecţionate din chihlimbar m-au fascinat prin măiestria execuţiei lor şi am apreciat delicateţea nuanţelor de galben.













Fotografii realizate in cadrul expoziţiei cu aparat foto personal 

                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu